Cloudy Courtyard is crystal clear in its historical inspiration

New Potted Carbon planter captures CO2 with style
July 20, 2021
Minka Solar Pods provide versatile off-grid work or chat hubs
July 21, 2021
Show all


The best architecture tells a story. It honors tradition and culture. It speaks to history. Although it doesn’t require onlookers to understand the heritage behind the design, it does require the architect to have a deep understanding of the traditional elements that define the style. Such is the case with Cloudy Courtyard, a residence and hotel in Shiguan Xiang, Anqing Yuexi, Anhui. Architectural firm One Take Architects recently completed the project, which began with an idea and developed through the study and replication of “traditional houses in west Anhui.”

Continue reading below

Our Featured Videos

aerial view of wood and white homes in a forest

The result is a series of spaces that are intertwined and connected by courtyards. Inside and out, these spaces connect to nature, not only with the use of varying colors and textures but with focused and generalized views of the surrounding area. Cloudy Courtyard is located at the meeting point between Anhui, Jiangxi and Hubei at the end of a rural road in a town called Yuexi, a place well-acclaimed for its architectural richness.

Related: Solar Trees Marketplace honors nature, technology and Chinese culture

white and wood home
wood balconies

“Yuexi has been on the main road of Hakka immigrants since ancient times. In the early Ming Dynasty, a large number of immigrants from the Poyang Lake Basin in northern Jiangxi moved from Waxieba to Anqing Mansion and elsewhere. And immigration factors made Anqing a subculture area of Jiangxi culture,” the architects explained of the significance and design influence of the location.

chicken on wood counter in white room
chicken in front of wood and black fireplace

The rural setting has a backdrop of mountains that further inspired the free-flowing but organized design elements, with an emphasis of framing the vast, countryside and mountainous views from inside the house and in the tranquil inner courtyard. The property sits at a high elevation, contributing to the use of natural ventilation as a result of carefully planned patios and shade-providing plants. The blueprint of the project consists of multiple residences with continuous patios and courtyards. The stepped gable roofline borrows elements from the Ma Tau Wall in Huizhou architecture.

On the left, kitchen with wood cabinets and black counters. On the right, wood accent wall with triangular fireplace at the base
soaking tub in front of large window

Using natural materials from the land around them, the owner and designers sourced pebbles from the mountain stream for use at the base of the wall. They also contracted the cutting down of bamboo from the mountain forest nearby to build the fence. Throughout the project, the architects relied on stone, sand, steel, cement and gravel to replicate the contrasting drama and peace of nature with the goal to make “the architecture symbiotic with the land instead of just building on the land.”

+ One Take Architects

Photography by Wang Shilu (Ranshi Studio) and Nan Xueqian via One Take Architects

courtyard connected to white and wood homes



Source link